tisdag 15 november 2011

Mosstomtar med liten beskrivning

Då har även detta årets tomtar tillverkats. Denna gången var det mamma, Karin och jag som träffades och gjorde tomtar. Vi hade en härlig lördag med fint väder , tillverkning och korvgrillning. Denna julen ska jag ha en tomtemor och en tomtefar. Tomtemor syns ovan med flätorna. Nedan kommer en liten förklaring på hur jag gör dom.
Först o främst ska goda vänner finns med.. Vi börjar med att klippa till nätet. Vi har använt oss av vanlig grön mossa ,då är grönt hönsnät bäst och inte så vasst heller. Vanligt när är snyggast på vitmossa. Vi börjar med att klippa till nätet till kroppen, vi tog ca 80cm nät till den. Sedan formade vi den till en kon.
 Här fyller mamma i mossa i toppen på kroppen. Hela kroppen skall fyllas med mossa som packas in hårt och väl. Ytterst mot nätet lägger man fina partier av mossan utan löv o barr.

Här har jag fått i mossan i kroppen och har klippt till ett nytt nät till mössan. Gjorde det på ca 1m som jag formade till en kon. Denna skall också ha den finaste mossan utåt i nätet och sedan fyllas till nästan ½ med mossa innuti. Lättast är det att ha mössan liggande och försiktigt sätta dit mossan. Jag har sparat en bit av nätet som ett släp bak på mössan. Den sätter jag också mossa i/på. Det gör tomten stadigare och jag kan även lägga batterierna till min lilla belysning under den så den inte syns.
Här har jag satt på mössan på kroppen. Man provar sig fram några gånger hur mycket mossa som ska i mössan och hur långt ner man vill ha mössan osv. Nätet på mössans underkant har jag vikt in lite och satt lite vitmossa i för att få en snygagre kant. Sedan har jag färst fast skägget med lite ståltråd ochj ska sätta dit näsan som ligger här intill. Det är skummgummi som jag lagt i en nylonstrumpa (dubbelvikt strumpa så den håller bättre) Tänk på att fästa skägget hårt. Fåglarna är och drar i det stup i ett. Näsan fäster jag med lite ståltråd ovanför skägget och precis i kant med mössan. Nästan så att mössan lutar på näsan.. jag har även gjort en liten tofs och sedan sätter jag en liten 19:- slinga från IKEA på luvans kant Sedan vips är den klar. Lycka till, kramis från Lisan

5 kommentarer:

Lena sa...

Lisan, dina tomtar är fantastiskt fina. Vilken fin prydnad till trädgården och så roligt när man gjort dom själva. Förstår ni hade det mysigt när ni tillverkade dom. Superläckra!
Ha det gott. Kram Lena

lk46 sa...

Men så mysiga, en riktig kul grej!
Kram lene

Cattis sa...

Helt underbara...jaa bara så fina skulle jag vilja ha här i trädgården..
Duktig du är..
Ha de gott / Kram kram

Lilla Pyssel Inger sa...

WOW SÅ UNDERBARA FASEN VAD NI ÄR DUKTIGA:) Skulle önska att du kunde komma och göra sådana tomtar hos mig med:) Så snygga och jag är jätte avis ha ha ha:)

Kramis kramis kramis :)

Mona sa...

Så fina tomtar sådana har jag aldrig sett förut.Jag brukar själv göra en mossgran som jag sätter i en tunna vid vägen till jul sen brukar det bli en mosskatt lite längre fram. roligt var det iallafall att se dina tomtar Ha en trevlig jul
Mona